Nygamla krukor

Vi har precis lagt ut 25 nygamla krukor på hemsidan. De är ett parti från en privat samling. Några är helt nya och några är använda tidigare med lite patina men alla är utan några skador.

De finns under rubriken “Nygamla krukor”; numrering från 23901 till 23925.

Äppelträd

Vi har precis fått hem några äppleträd som är bra råmaterial för att på sikta skapa en lagom stora blommande och fruktbärande bonsai. Vi har fem stycken och så här ser de ut. De är ca 30 cm höga och stambasen är ca 3 cm i diameter.
De ligger på hemsidan under “Bonsier och råmaterial”. Om du inte redan har sett det så finns där också några nya småplntor.

400 krukor, minst…

….finns det just nu i vårt lager. Vi har precis lagt ut de 75 krukorna som vi fick hem från Holland i Påskhelgen. Välkommen till vår hemida och botanisera bland nyheterna!
De nya krukorna är numrerade enligt den här modellen ov2355. Bokstäverna anger formen, oval, rektangulär.

Lagret med verktyg, tråd och andra tillbehör är påfyllt. Ett par nyheter är en mindre variant av vridskiva (diam. 25 cm) och en kraftigare roträfsa.

Glöm inte Göteborgs Botaniska trädgårds vårfest, Hanami, nästa helg. Kolla deras hemsida, facebook etc.
Förberedelserna pågår för fullt för att fylla deras stolpbod med bonsaier.

Äntligen!

Äntligen har vi fått hem nya Kinesiska almar. Vi har två storlekar,dels de som är ca 45 cm höga inkl. krukan och dels de som är ca 35 cm höga inkl. krukan. De större kostar 750:- och de mindre 600:-
Keramikfat ingår i båda fallen.
Vi har som förr om åren också ett antal småplantor av olika arter men vi har inte hunnit få ut dem på hemsidan än men de kommer.

Drygt sjuttio nya krukor är också på väg ut på vår hemsida.

Vår på gång!

Det är inte bara här på västkusten det blåser!

Nu är det full fart här inför årets säsong. Vi har som vanligt fyllt lagret med verktyg och substrat. Kruklagret är välfyllt sedan i fjol men det ska fyllas på ytterligare igen om en månad, vi brukar beställa leverans till den 1 april. Samtidigt kommer årets leverans av bonsaier från Holland. Är du intresserad av ett träd eller något annat så kan du kontakta Leif och tala om vad du vill att jag ska titta efter när jag är i Hollandoch handlar. Men. det är bråttom, jag är där onsdag till lördag nästa vecka dvs 8-11 mars.

Om du går vidare med den här länken hittar du ett par filmer från Europas största bonsaievent The Trophy 2023 i Belgien i helgen. Titta på dom och njut.

https://www.youtube.com/@GrowingBonsai

Några bilder från The Trophy 2023

Flera vårtecken…

Några lådor med bonsaiverktyg är på väg från Japan. Inga konstigheter, bara en rejäl påfyllning av vårt lager med saxar, tänger etc. Det blev sjötransport den här gången. Ankomst förhoppningsvis i mitten av februari.
Vi har redan sålt de säckar med akadama vi hade kvar från ifjol. Nya säckar är på väg och de beräknas komma fram innan månadsskiftet januari-februari.
I början av mars åker vi som vanligt till Nederländerna för att handla bonsaigrejer. Framför allt krukor och träd. Är du intresserad av något speciellt hör av dig till oss så får vi se vad vi kan göra för att hjälpa dig.
Ett nytt träd kanske?

The Trophy, Europas största(?) bonsaievent närmar sig. Som vanligt äger det rum i Genk i Belgien; i år 25-26 februari. Stor utställning med fantastiska träd, demonstrationer och en stor handlarmässa. En upplevelse!
Klicka på länken här så kommer du till deras hemsida https://bonsaiassociation.be/trophy/

Hur kommer man dit? De som åker dit från Sverige brukar flyga till Bryssel tidigt lördag morgon, ta tåget eller hyra en bil tillsammans, vara med på eventet lördag och söndag och sedan åka hem igen söndag kväll. En flygbiljett, tåg/bil och en hotellnatt är vad det kostar.

Så har också den första prognosen för
körsbärsträdens blomning i Japan kommit.
Håll ut, våren är på väg!

Åntligen…

…har vi fått hem nya varor inför sommaren. Det blev ett drygt tjugotal kinesiska almar lämpliga för nybörjare, ett antal riktigt snygga krukor gjorda i Kina för den japanska marknaden och några andra tillbehör bland annat vattenkannor, vridskivor och små kokosborstar.

Träd finns under rubriken “Bonsaier och råmaterial”.
krukorna under “Krukor april 2022”
vattenkannor, kokosborstar och vridskivor under “Övriga bonsaitillbehör”.
Den japansk pimpstenen finns förstås under rubriken “Substrat”.

Glöm inte Botaniska trädgården i Göteborgs hanami (körsbärspicknick) den 24:e april! Bonsaier, koiutsläpp och mycket mer med japansk anknytning.
Kolla deras hemsida för programmet.

I början av april…

Nu är det klart, i början av april får vi hem en sändning med nya träd. Utbudet av växter var begränsat när vi var i Holland i helgen men vi lyckades få tag i ett antal kinesiska almar (Ulmus parvifolia) som är mycket lämpliga för nybörjare. Träden är av den typ som syns till höger på bilden ovan.
Samtidigt med almarna kommer ett antal lite större, riktigt fina kinesiska krukor och lite andra tillbehör. bland annat vridplattor (kavaletter).

När leveransen är här hör vi av oss!

Här kommer några bilder från Lodder bonsais öppna hus i helgen.

Våren är på väg!

Våren är på väg och det börjar klarna vad som kommer att hända under året. Vårens höjdpunkt, The Trophy i Belgien, blev ju inställd i år igen men Lodder bonsai i Nederländerna satsar på sitt öppna hus i 5-6 mars. Undertecknad kommer att vara där för att välja ut bonsaier och olika tillbehör till årets säsong. Vill du att vi ska titta efter något speciellt är du välkommen att kontakta oss, mailadresserna finns under fliken “Så här beställer du”.
OBS! Det som inhandlas 5-6 mars kommer till oss först i början av april, innan dess har vi inga bonsaier till försäljning.

Några bilder från tidigare öppna hus hos Lodder bonsai.

Botaniska Trädgården i Göteborg planerar sin traditionella Hanami sista söndagen i april trots att de håller på med stora om- och byggnationer i parken. Den så kallade Stolpboden är reserverad för bonsaier den dagen. Bilden är från senast det begavs sig i Botaniska.

Till sist några bilder från växthuset så här i mitten av februari.