Yamadoritall – case study

2014
Tall hittad i en mosse våren  2014, ganska hög, ca 80 cm. Mycket lätt att gräva upp, i princip hela rotsystemet kom med hem. Placerades i en plastkruka. Trädet lämnades helt orört. Några få skott dog under sommaren och hösten.

2015
Kraftig tillväxt. Några få skott dog under det första året.  Några av de döda grenarna plockades bort från kronans inre delar.

2016
Kraftig tillväxt. Rensning av det döda materialet i kronan.

2017
Det mesta döda materialet togs bort. Hittade en framsida och en framtida planteringsvinkel. Jinnarna bearbetades och behandlades med jinmedel. Drog samman några av stammarna med spänntrådar efter en kort dskussion med Naoki Maeoka efter en workshop hos Nordic Bonsaicenter i Danmark.

2018
En första formgivning av trädet. Alla grenar lindade och lagda på plats. Avlägsnade det översta lagret av jord/torv (ca 7-8 cm) för att få fram de oversta rötterna.

2019
Om allt fungerar som det ska plantering i bonsaikruka, förmodligen den som fins på bilden, brun oglacerad, rektangulär ca 30X40 cm.

Framtidsplaner
Om allt går som jag hoppas och tror kommer grenverket att förtätas. Vill korta in högersidan ca 10 cm. Toppen var hopplös att få till på grund av ett flertal grövre grenar och den kan förbättras avsevärt på sikt.
Om ca 3 år  klipps all tråd bort och hela trädet formas på nytt för att kunna ställas ut på BonsaiEvent 2022!

 

 

 

En reaktion på ”Yamadoritall – case study”

  1. Hej Magnus
    Köpt en tall av Leif men undrar om jag kan
    Hämta hos dig då det e en bit till Leif!
    Sen undrar jag om du har en Björk o en ek
    Med vänlig hälsning, Mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *